Minder moe en meer betrokken!

Foto
Een Britse studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers van Loughborough University en de Universiteit van Leeds onder 146 medewerkers van de National Health Service. "Na twaalf maanden was de zittijd verminderd met 82 minuten. De werknemers leken daar baat bij te hebben. Ze zeiden minder moe te zijn, zich meer betrokken te voelen bij hun werk en een verbeterde kwaliteit van leven te ervaren. Klachten aan het spier- en skeletstelsel, zoals rugpijn, verminderden. Ook bleken deze werknemers minder gespannen dan voorheen." 

Lees het artikel.

Edwin Evers op de Deskbike


Voormalig radio DJ Edwin Evers en zijn team beklimmen tijdens de radiorubrieken, naar eigen zeggen, de Alpe d'Hues op hun Deskbikes. Deze radiohelden van Radio 538 bewijzen dat fietsen en praten prima samengaan. Onder het genot van heerlijke muziek trappen de heren vele kilometers weg. Volkskrant - Weg met die bureaustoel

Foto

Niet meer de hele dag op je stoel hangen, maar rechtop staan achter een in hoogte verstelbare tafel. In steeds meer kantoren rukt het sta-bureau op. Hebben we er echt iets aan of is staand werken vooral een hype?
Dat zitten 'het nieuwe roken' is, had Istvan Haarman (42) al vaker gehoord. Maar pas toen de Twentse contractmanager twee jaar terug een artikel las over de schadelijke effecten van urenlang zitten, ging de knop om. En dus vroeg hij zijn werkgever om een sta-bureau. 'Ik was de enige in het bedrijf, dus een beetje raar vonden mijn collega's het wel.


Lees het artikel

Hoe beweging het brein beschermt

Foto

'Ik zeg weleens dat het niet om de positieve effecten van bewegen gaat, maar om de negatieve effecten van het `niet bewegen'. De meeste mensen brengen de hele dag zittend achter hun bureau door. Vreselijk! Als je acht tot tien uur stilzit, dan zakt je insulinehuishouding in. Zo ver moet je het niet laten komen. Na twee of drie uur zitten ben je helemaal fout bezig. Dan moet je er alweer voor zorgen dat die stofwisseling op gang komt.

RTL 4 nieuws - Bewegen in de klas

RTL 4 benadert Worktrainer. Het nieuws item gaat over Bewegen in de klas. "Jongeren bewegen te weinig en slechts 34 procent sport voldoende. Vandaar dat RTL4 is gaan kijken bij een school in Terneuzen waar statafels en Deskbikes van Worktrainer staan. De jongeren geven aan het goed is voor de concentratie en dat het voor meer beweging zorgt."
 

Nederlands Dagblad - Kom van die stoel af!

Foto

'De schadelijke effecten van zitten halen al een paar jaar regelmatig het nieuws. Vaak zijn deze berichten nogal alarmerend van toon, zeker als ze uit Amerika afkomstig zijn. Wie denkt dat deze commotie vanzelf wel weer overwaait, net zoals bijvoorbeeld met voedselhypes vaak het geval is, heeft het mis. Op zich is zitten niet slecht. Maar als je te veel stilzit - meer dan acht uur per dag – lijdt dat tot gezondheidsschade en een hogere sterftekans'.

Lees het complete artikel

RTL Z TODAY - Heeft u al 2 uur bewogen?

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je minimaal 2 uur moet bewegen per dag. Kan dat dan met een drukke baan? Jazeker! Elianne, Onno en Frederique laten zien hoe!
 

AD - Regeren en fietsen tegelijk!

Foto

Een minister wordt geleefd. Tijd voor sporten ontbreekt vaak. Dáár moet je wat tegen doen, zeker als je volksgezondheid en sport in je portefeuille hebt. Dus heeft minister Edith Schippers een deskbike. 'Bellen en fietsen gaat prima samen.'

Ze zag 'zo'n ding' op haar departement staan. Een heuse deskbike, om achter het bureau op te fietsen. Eerst twijfelde Schippers nog: wel doen, niet doen. Zo'n apparaat kost natuurlijk ook geld. Maar ze ging overstag. Nu pronkt er een deskbike, Nederlands fabrikaat, onder haar bureau op haar kantoor op de vijfde verdieping van haar ministerie."


Lees het complete artikel

Elsevier - Kom uit uw stoel

Foto

KANTOOR / We zitten op het werk steeds vaker; terwijl recent onderzoek uitwijst dat het leidt tot depressie, hartinfarct en diabetes. Zitten is tot modern arbeidsrisico verklaard. Er is iets tegen te doen (en nee, sporten is het niet).

Een zit-sta bureau, een 'deskbike', een 'swopper' en een 'steppie', somt adviseur Stephan van der Steen op. Hij werkt er twee maanden mee en combineert ze met elkaar. De eerste tijd was dat 'best wennen', nu springt hij van het ene op het andere bewegende kantoormeubilair en zijn productiviteit vaart er wel bij. 

Worktrainer heeft Elsevier gekoppeld aan diverse klanten. 


 

Veronica - Deskbike in het nieuws


Jeroen van Inkel heeft in zijn programma 'Rinkeldekinkel' 18 december uitgeroepen tot Nationale 'Zitten is het nieuwe Roken-dag'. Vandaar dat de nieuwslezer op een deskbike werd gezet.
 

 

Koefnoen - Dood aan de stoel


Speciaal voor Koefnoen heeft Worktrainer de Endemol studio ingericht met actief meubilair.
 

 

Hoger cijfer op school? Ga bewegen!

Foto

Bewegen tijdens de les: iets dat op veel scholen niet vaak gebeurt. Een gemiste kans, zo blijkt uit een onderzoek van het UMC Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers keken een paar jaar lang naar het effect van bewegen tijdens de les. De conclusie: kinderen kunnen zich door het bewegen beter concentreren op hun taak en dus beter onthouden.

De Prins Willem-Alexanderschool in Nijkerk is zo'n school die aan bewegen tijdens de les doet, met actief meubilair van Worktrainer. Zo zitten de kinderen tijdens de les niet op een stoel over een werkboekje gebogen, maar springen en fietsen ze erop los. 

 

Universiteit Groningen test fietsend werken


Iedereen op de deskbike! Bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) loopt een pilot met deskbikes. Vijf medewerkers zitten dagelijks fietsend achter hun bureau. En als het bevalt, worden het er meer. De eerste indruk? ‘Je blijft frisser en productiever.’ 
 
 

 

 
 

Radar+ - Deskbike scoort een dikke 9

Foto

Het is maandagmiddag, ik ben op mijn werk en zit op een fiets. Een deskbike achter een stabureau: moderner kun je het niet hebben. Op de display van het kleine computertje op tafel zie ik dat ik vandaag al 400 calorieën heb weggepeddeld. Als ik er een gewoonte van ga maken van afwisselend fietsend en staand werken, ben ik straks het meest fitte meisje op de werkvloer...

Hart van Nederland - Deskbike


Ambtenaren bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kunnen terwijl ze een beleidsstuk lezen een paar kilometer weg trappen op hun deskbike. "Het is goed om geregeld een andere werkhouding aan te nemen," legt Mariken Leurs directeur Sport bij VWS uit. "Door de fietsbeweging laat je je bloed actiever stromen dan in een statische zithouding."
 

 

NRC - Fietsend je mail beantwoorden

Foto

Veel zitten is ongezond. Dat blijkt uit een groeiend aantal onderzoeken. Bedrijven passen de kantoortuin erop aan. Minder stoelen in de kantine, bijvoorbeeld.

Voordat Ingrid Hendriksen 's ochtends haar mail checkt, schuift ze haar trainfiets onder het bureau. En als ze gebeld wordt, staat ze op en wandelt ze over de werkvloer. Ze heeft als onderzoeker bij TNO een zittend beroep, maar stilzitten doet ze zo min mogelijk.

Dat de onderzoeker zo actief bezig is enzo min mogelijk stil wil zitten, is niet opmerkelijk. Ze doet voor TNO onderzoek naar sedentair gedrag. Simpeler gezegd: zitgedrag.

Wandelen achter je bureau

Foto

'Op mijn werk wandel ik 1,5 kilometer per uur. Dat doe ik elke dag pakweg 2 uur.' Dat is dan al snel 3 kilometer per dag, 15 kilometer per week, 60 kilometer in de maand. Dat is voor iemand met een bureaubaan behoorlijk wat beweging op het werk.

'Het is een mooi tempo, je kunt er nog gewoon mee met de computer werken en bijvoorbeeld telefoneren' vertelt Kees Vaes, redactielid van de wetenschappelijke uitgeverij John Benjamins in Amsterdam. Voor mij is het goed om in beweging te blijven, ik heb rugklachten. De hele dag achter mijn bureau zitten, is voor mij vervelend. Toen ik over de walkdesk las, dacht ik: dat is het ei van Columbus.'

Beweeg, dat is goed voor je brein

Foto

Als het aan 'beweegprofessor' Erik Scheder lag, stonden er morgen fietsen in de klassen, zodat kinderen even de benen kunnen laten werken. Want bewegen houdt je kind niet alleen lichamelijk fit, het brengt ook zijn brein in topconditie. Trouwens ouderen knappen daar zelf ook enorm van op. Je geheugen verbetert en problemen oplossen gaat gemakkelijker, om maar een paar voordelen te noemen. 'Alles gaat lekkerder als je beweegt.'

GGD fit met sta-bureau en deskbike

Foto

Staand overleggen en fietsend werken op de computer zijn trends die zijn overgekomen uit Australië, waar veel wetenschappelijke belangstelling is voor de gezondheidseffecten van langdurig zitten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar stofwisselingsveranderingen als gevolg van zitten. De uitkomsten van de onderzoeken zijn verontrustend; zitten wordt ook niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Gelukkig zijn er door alle aandacht voor dit probleem ook innovatieve oplossingen bedacht. Met twee daarvan wil de GGD de komende maand experimenteren: het sta-bureau en de deskbike.

Brandpunt - De Beweegprofessor


Zelf kan hij nauwelijks stilzitten. Zelfs in De Wereld Draait Door staat hij voortdurend op. Deze week kwam hij met een nieuw boek: notoire bankzitters en kantoorklerken lopen net zoveel gezondheidsrisico's als rokers. Zijn pleidooi: kom in beweging, ga desnoods fietsend vergaderen en lopend lunchen. Zelfs beter kauwen helpt al. Sven Kockelmann over de wake up-call van Professor Erik Scherder.

Wil je zo'n moderne werkplek bekijk dan het zit-stabureau A270 en de deskbike.
 

 

AD - Bewéég achter je bureau

Foto

Bij Accenture heeft het op gezondheid gerichte beleid het ziekteverzuim enorm laten dalen, wat voor een besparing van 235.000 euro per jaar zorgde. Lieke Wolfraad probeert haar 2600 collega's in beweging te krijgen onder de noemer fit@work. Het lijkt te lukken. De loopbanden zijn goed bezet en de werknemers trappen op de pedalen van hun deskbike"

Bewegen verkleint de kans op dementie

Foto

Bewegen is niet alleen gezond voor het lijf, het houdt ook de geest lenig. Neuropsycholoog Erik Scherder belooft dat met een half uurtje inspanning het risico op dementie afneemt. Zelf fietst Professor Scherder van huis naar zijn werk en terug, stevig doortrappend. Dat is ruim een uur per dag. Om tijdens zijn werk te bewegen, maakt hij gebruik van de deskbike.

"Het goede nieuws is dat 40% van de Nederlanders voldoende beweegt, maar de trends zijn verontrustend: inactief en luiheid. Buitenshuis bewegen we ons voort per auto en op het werk nemen we de lift, gevolgd door een dagje zitten achter de computer. En dan is er 's avonds geen zin meer om te sporten. Logisch, want de "frontale lob of kwab" van de hersenen - waar onze motivatie en ons initiatief vandaan komen - is dan wel in slaap gesust."

Deskbike bij Radiorecord Giel


Giel Beelen heeft het wereldrecord non-stop-radio-maken gebroken. Maar hoe doe je dat als je 198 uur achter elkaar zit te werken? Er stond wel een hometrainer in de studio maar vandaar uit kon Giel zijn programma niet maken. Worktrainer belde Giel en kwam in de uitzending met de oplossing: de deskbike. Die zet je gewoon onder je bureau en ondertussen kan je werken en bewegen.
 
 

 

EenVandaag - Het gevaar van zittend leven


Langdurig zitten is dodelijk, wijst onderzoek uit. En dat is slecht nieuws voor ons: Nederlanders zitten van alle Europeanen het meest. Steeds meer onderzoek wijst op de gezondheidsrisico’s van lang zitten. Dit leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziektes, diabetes, obesitas en kanker. In EenVandaag een gesprek met Hidde van der Ploeg, die onderzoek doet naar de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten en Peter-Jan Mol, adviseur bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.
 
 

 

De Telegraaf - Fiets van de zaak

Foto

Werknemers van de hard- en software leverancier Oracle hebben gekozen voor werkplekken met een deskbike. Hiermee kunnen ze twee vliegen in één klap slaan: werken aan hun conditie en tegelijkertijd geld verdienen!

TNO - Lang zitten is ongezond

Foto

Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt, is al geruime tijd bekend. Nog vrijwel onbekend is dat lang zitten (sedentair gedrag) eveneens gezondheidsrisico's kent, onafhankelijk of iemand voldoende sport of beweegt. Met name ons werk is een belangrijke bron van lang zitten, waardoor gesproken kan worden van een nieuw arbeidsrisico.

Algemeen bekend is dat zittend werk in combinatie met onvoldoende bewegen een relatief groot risico op verzuim en langzamer herstel heeft, en een proactief beleid op dit gebied kan de werkgever dus ook geld opleveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het onderbreken van lang zitten door even te gaan staan of lopen. Ook zit-statafels kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van zitgedrag.

TNO - Fietsend computeren is gezond èn productief

Foto

Door bewegend te computeren kan een werknemer aan zijn gezondheid werken, zonder dat de werk prestatie eronder lijdt. Sterker nog: lezen gaat zelfs ruim 30% sneller dan als men stil zit. TNO onderzocht of, en hoe, de prestatie beïnvloed wordt, wanneer de computertaak gecombineerd wordt met een gezonde portie lichaamsbeweging. Voor de ruim 5 miljoen Nederlanders die hun werk louter zittend of staand uitvoeren, zou lichaamsbeweging tijdens het werk kunnen helpen om overgewicht te bestrijden en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te verkleinen.

TNO - Fietsen leidt tot lager verzuim

Foto

Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Zij verzuimen gemiddeld ruim één dag per jaar minder dan hun niet fietsende collega's. Als werkgevers in Nederland fietsen naar het werk extra stimuleren, kan hen dit 27 miljoen per jaar besparen, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Daarbij is uitgegaan van een werkende beroepsbevolking van ruim 7,4 miljoen mensen met een gemiddelde van 280 euro aan verzuimkosten per dag. Van de 799 deelnemende werknemers fietst 32% regelmatig (minimaal 3 keer per week) naar het werk. Gezondheid blijkt de belangrijkste reden om te fietsen naar het werk. (Kun je niet naar je werk fietsen? Fiets dan op je werk, met de deskbike)


| Meer